Zagreb, 4. studenog 2019. Hrvatski pjesnik Stanko Krnjić dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade održana je u ponedjeljak 4. studenog u Slavonskom Brodu u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića  u sklopu manifestacije Tadijine jeseni, na 114. rođendan ovog istaknutog hrvatskog pjesnika. Nagradu su uručili akademik Jakša Barbić, član Upravnog odbora Zaklade HAZU, akademkinja Dubravka Oraić-Tolić i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl. 

Akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te stipendije ponajboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnje stipendije dobile su Betina Domazet iz Brodsko-posavske županije i Željka Došen iz Ličko-senjske županije.

Stanko Krnjić rodio se u Stolcu 5. travnja 1969., a živi i radi u Župi Dubrovačkoj. Završio je srednju medicinsku školu u Dubrovniku, a u Zagrebu Stomatološki fakultet 1995. 

Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva dubrovačkih pisaca.

Objavio je zbirke pjesama Korijeni (2001.), Zrak poprskan narančom (2012.), Kroničar svega (2016.), Mrvice za Lazara (2017.) i Sto i jedna mala pjesma (2019.). Prema ocjeni akademika Zvonimira Mrkonjića, „Stanko Krnjić ima smjelost pisati kao da nitko prije njega nije pisao pjesme.“ „Skupni izraz za Krnjićevu poeziju je poezija kao ljubav i ljubav kao poezija. Ona je izraz pjesnikova bitka, njegovo bȉlo i njegov živi totalitet“, smatra akademik Mrkonjić.

Marijan Lipovac

Ured za odnose s javnošću i medije HAZU