Goran GatalicaZagreb, 31. listopada 2017. Hrvatski pjesnik Goran Gatalica dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade bit će u petak 3. studenog u 11 sati u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića uoči 112. rođendana ovog istaknutog hrvatskog pjesnika, a laureatu će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt. Dodjeli koja će se održati u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića prisustvovat će i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl te akademik Dubravko Jelčić uime Odbora za dodjelu Nagrade.

Akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te stipendije ponajboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnje dobitice su Tena Andrić i Barbara Tolić iz Brodsko-posavske županije.

Goran Gatalica rođen je 2. rujna 1982. u Virovitici. Završio je osnovnu školu Vladimira Nazora i Opću gimnaziju u Daruvaru. U Zagrebu je završio Prirodoslovno-matematički fakultet, studij za profesora fizike i kemije (2009.) i diplomiranog inženjera kemije (2011.), nakon čega upisuje doktorski studij fizike. Goran Gatalica član je Društva hrvatskih književnika te piše poeziju i prozu na kajkavskom dijalektu i hrvatskom standardu. Poeziju piše od malena, a prvi radovi su mu obavljeni u časopisima Modra lasta, Klasje i Vrela te u knjizi Hrvatska u srcu djeteta. Sudjelovao je na literarnim natječajima Lidrano, Lovrakovim danima i Goranovom proljeću. Sudjeluje na recitalima poezije u Svetom Ivanu Zelini, Zagrebu, Mariji Bistrici, Varaždinu, Krapini, Donjoj Stubici te na književnim susretima Susret riječi u Bedekovčini, Stjepan Kranjčić u Križevcima i na manifestaciji Vrazova Ljubica u Samoboru. Također objavljuje haiku u Ludbregu, Ivanić Gradu, Krapini, u zbornicima međunarodnih haiku natječaja u Ljubljani (Kud Apokalipsa), Bugarskoj (Green sharpening pencil) i Japanu (Akita International Haiku Association), kao i međunarodnim haiku časopisima World Haiku Review, A Hundred Gourds Chrisanthemum (17), Liliput review. Objavljuje poeziju i haiku u zajedničkim zbirkama i zbornicima, u časopisima Književna Rijeka, Hrvatski kajkavski kolendar, Riječi, Hrvatsko slovo, Vrela, Autsajderski fragmenti, Vijenac, Republika, Nova Istra, Poezija te u Antologiji 21. stoljeća hrvatskoga urbanog pjesništva u Osijeku i međunarodnoj dvojezičnoj (rumunjsko-engleskoj) antologiji The light singing.

Goran Gatalica dobitnik je nekoliko desetaka priznanja i nagrada za poeziju i haiku, od kojih se ističe nagrada Dana hrvatske knjige Slavić Društva hrvatskih književnika za najbolji knjigom objavljeni prvijenac u 2014., za zbirku pjesama Krucijalni test u izdanju ogranka Matice hrvatske u Daruvaru. Dobio je i prvu nagradu za poeziju na festivalima u Novom Sadu (2012., 2013.), drugu nagradu na recitalu Josip Ozimec u Mariji Bistrici (2012., 2013.), priznanje Društva hrvatskih književnika, Ogranak u Rijeci (2012.), prvu nagradu na natječaju Vrelo nadahnuća (2013.) i nagradu za najbolji pjesnički rad na 4. književnom natječaju Radio Ludbrega u Ludbregu (2014.), prvu nagradu za najbolju ljubavnu pjesmu Hrvatske Sloge u Zadru (2014.), treću nagradu za najbolju domoljubnu pjesmu KK Antun Ivanočić u Osijeku (2013.), treću nagradu za najbolji haiku na kajkavskom dijalektu (14. haiku dan Dubravko Ivančan u Krapini 2012.), drugu nagradu za najbolji haiku na 14. međunarodnom festivalu Melničke večeri poezije u Bugarskoj, treću nagradu na recitalu Josip Ozimec u Mariji Bistrici (2014.), treću nagradu na 4. Festivalu kajkavskoga stvaralaštva Pod murvu, na Krče u Adamovcu, prvu nagradu za kajkavsku pjesmu na natječaju Vrelo nadahnuća (2014.) u Ludbregu, drugu nagradu za najbolji haiku na 15. međunarodnom festivalu Melničke večeri poezije u Bugarskoj i dr.

Marijan Lipovac

Ured za odnose s javnošću i medije HAZU